27-12-2008
Door Carolina Lo Galbo

De jaren tachtig waarin Gummbah (Gertjan van Leeuwen) opgroeide, vormden een vruchtbare voedingsbodem voor zijn absurdistische humor. Nu hij gestopt is met drinken, bereiken zijn cartoons de perfectie. ‘Vanaf nu kan ik gaan tekenen omdat ik het leuk vind.’

Onder een enorme esdoorn drinkt Gertjan van Leeuwen, bekend als cartoonist Gummbah, zijn koffie. Geamuseerd kijkt hij naar een boompje dat wegkwijnt in de schaduw van de kolos. ‘Wat een lullig ding,’ zegt Van Leeuwen. Het boompje in het centrum van Tilburg is geplant ter nagedachtenis aan Hiroshima: Hiroshima Nooit Weer, staat er op een plaquette. ‘Toen ik die plaquette een paar jaar geleden voor het eerst zag, kwam die mij al absurd voor,’ vervolgt hij, ‘zo gratuit. Alsof het in verhouding staat tot die mensenlevens en het leed. Het is een onzinnige poging het verleden te herstellen. Voordat zo’n lullig monument verrijst, moeten er eerst doden vallen. Als grap zou ik mijzelf naast het boompje...