Hebt u in de donkerste dagen van de regering-Bush nooit overwogen de VS te verlaten?
Gilbert Maes, Sittard

Neen, ik heb nooit overwogen de VS te verlaten en ik heb ook nooit beweerd dat ik de VS zou verlaten als McCain had gewonnen. In de nieuwste roman van Herman Koch beweert een van de personages dat je alleen maar Bush hoeft te haten om fatsoenlijk te lijken. (Ik parafraseer.) Dat is helaas waar. Ik zal niet beweren dat er geen verschil bestaat tussen Republikeinen en Democraten of tussen Bill Clinton en George W. Bush. Voor zover mij bekend heeft Bill Clinton nooit geprobeerd martelen te legaliseren, maar de continuïteit springt in het oog. De historicus Havenaar beweerde onlangs in dit blad dat Amerika de oorlogen voor Europa uitvecht.

Wat dat betreft maakt het dus weinig uit of ik in Luxemburg woon of op Manhattan. Dat vrijwel niemand in Europa, of elders, zich bijzonder druk maakt om Obama’s voorstel dertigduizend extra troepen naar Afghanistan te sturen, bewijst dat...