Ik werk in Wenen, maar vind Oostenrijkers eng. Jij schijnt er ervaring mee te hebben – hoe zet ik me over die angst heen?
Eva van den Broek, Wenen
Oostenrijkers zijn beslist niet enger dan Nederlanders. En als ze eng zijn, komen ze daar meestal voor uit. De koninklijke familie skiet sinds jaar en dag in de Oostenrijkse Alpen, terwijl ze geld genoeg heeft om een Zwitsers dorpje uit te kiezen voor plezier in de sneeuw. Bas Heijne heeft een tijd geleden in een column uitgelegd dat er veel overeenkomsten zijn tussen Oostenrijk en Nederland. Haider reed zichzelf in aangeschoten toestand dood, Fortuyn werd vermoord. Daaruit moet u niet te veel conclusies trekken over de engheid van de Nederlander of de Oostenrijker.

Ik raad u aan Der Herr Karl van Helmut Qualtinger te lezen. Daarin wordt de Oostenrijkse middenstandsgeest bezongen, die niet veel verschilt van de Nederlandse middenstandsgeest. Van Qualtinger bestaat tevens een luisterboek waarop hij voorleest uit Mein Kampf. Ik luister er...