Lieve Arnon, ik vind heel vaak de cadeautjes voor mijn verjaardag niet mooi. Kan ik dat beter eerlijk zeggen of is dat onbeleefd? En is het eigenlijk onbeleefd om geld te vragen?

Een kind kan een verlanglijst maken voor zijn verjaardag. Als het een behulpzaam kind is, dan kan het de prijs opschrijven van het artikel dat het hoopt te ontvangen, zodat de gever weet wat de verjaardag van het kind hem ongeveer gaat kosten.

Een volwassene zou niet om cadeautjes moeten vragen en hij zou er al helemaal van af moeten zien om te zeggen: ‘Geef maar geld.’ Wilt u op uw verjaardag een envelop ontvangen met twintig euro erin?

Mijn voormalige chef kunst bij NRC Handelsblad meende dat verjaardagen gevierd moeten worden. Dat standpunt heeft mij nooit kunnen overtuigen. Waarom niet een verjaardag geruisloos voorbij laten gaan? Mijn moeder zei altijd een paar dagen voor haar verjaardag tegen haar familieleden: ‘Als jullie het wagen mij iets te geven, gooi ik het naar jullie hoofd.’ Een gezond...