Kan ik gekleurde Nederlanders feliciteren met de overwinning van Obama? Zo ja, hoe?
B. uit A.

Ik raad u aan gekleurde Nederlanders niet te feliciteren, althans niet met de overwinning van Obama. Stel dat Joe Lieberman president van Amerika was geworden en u had tegen mij gezegd: ‘Mag ik je feliciteren met Lieberman?’ dan had ik geantwoord: ‘Hoezo?’ En u had gezegd: ‘Nou, eh, Lieberman is Joods en jij…’ Ik zou de aanvechting hebben gehad u een draai om de oren te geven.

De speech van McCain waarin hij Obama feliciteert met zijn overwinning is over het algemeen goed ontvangen. Wie die speech naleest, zal zien hoe neerbuigend die is. Het commentaar van Condoleezza Rice dat zij als ‘Afro-American’ zich verheugt over Obama’s overwinning is hypocriet en eveneens neerbuigend.

Overigens vertelde een dame uit New York mij dat door een zwarte als president te kiezen Amerika boete doet voor het koloniale verleden van Europa. Daarin heeft ze natuurlijk niet helemaal...