Heeft u eigenlijk een overlevingspakket? De overheid raadde ons in Nederland onlangs aan om een pakket samen te stellen met onder meer conserven en water, voor in geval van een calamiteit.

Nee, dat heb ik niet. Ik zou erop kunnen wijzen dat ik als ik in Nederland verblijf in een hotel woon en dat ik er stiekem van uitga dat dat hotel een overlevingspakket heeft, maar als antwoord zou dat ook een uitvlucht zijn.

Ooit maakte ik een paar mensen boos toen ik in NRC Handelsblad schreef dat op 12 september 2001 de restaurants op Manhattan weer opengingen en het eten als vanouds smaakte.

Als er een calamiteit is, zal er snel een zwarte markt ontstaan waarbij water en conservenblikjes zullen worden aangeboden. Aangezien ik van mening ben dat handelen een van de meest beschaafde activiteiten is die een mens kan ontwikkelen, vertrouw ik in het geval van een ramp op mijn portemonnee en de zwarte markt. Ik meen, zoals u merkt, dat dit ook een ethische keuze is. Mocht ik ongelijk hebben...