Ik ben een kleine zelfstandige. Woede en wanhoop overvallen me als ik weer eens te maken krijg met managers die misselijkmakende machtsspelletjes spelen om anderen af te knijpen. Mijn harmonieuze aard (en de noodzaak van brood op de plank) nekt me keer op keer. Hoe word ik een integere bitch? En hoe komt het dat dit soort personen vaak hoge posities bekleden?
Roos

U zegt: er zijn spelregels. Ik heb te maken met mensen die zich niet aan de spelregels houden en daarvan word ik, die mij wel aan spelregels houd, slechter. Dit frustreert.

De praktijk is weerbarstiger dan de theorie, maar u bent minder machteloos dan u in uw schrijven doet voorkomen. Er zijn manieren om zakenrelaties die zich niet aan de spelregels houden te straffen. Het is absoluut niet zo dat uw harmonieuze aard, ik vooronderstel dat u niet liegt, ervoor zou zorgen dat u benadeeld wordt. Over dit onderwerp (‘game theory’) zijn boeken volgeschreven, leest u er maar eens een paar. In plaats van dat u zich wentelt in...