Bij het bestuderen van moderne poëzie heb ik soms het gevoel dat ik belazerd word, zo veel wartaal kom ik tegen! Hebt u dat gevoel ook?
– P.D. (Peter Dijkerman uit Arnhem)

Wat bedoelt u met moderne poëzie? Gedichten van Pessoa? Modern en vaak moeilijk te begrijpen.

Kaváfis: ook modern, redelijk te begrijpen, al is enige kennis van de Griekse mythologie een pre. Ik wil overigens niet beweren dat ik daar goed in thuis ben. Judith Herzberg kan ook modern worden genoemd, maar aan wartaal denk ik niet als ik Herzberg lees. Zelfs de klankgedichten van Jan Hanlo kunnen niet als wartaal worden getypeerd.

Dat er poëzie is die ik niet begrijp, wil ik niet ontkennen. Er zijn ook romans die ik niet begrijp. Zo las ik van Don DeLillo The Names – sommige stukken vond ik prachtig, maar ik zou niet zeggen dat ik dat boek begrepen heb.

Tijl Uilenspiegel heeft gezegd dat de mens niets liever wil dan bedrogen worden. Mocht u zich bedrogen voelen door poëzie, dan moet u aan Tijl Uilenspiegel...