Ik ben een bescheiden Vlaming en ik heb het moeilijk met de verbale virtuositeit van mijn Amsterdamse vriendin. Ze praat me bij elke ontmoeting in de vernieling en dat heeft invloed op onze seksuele relatie. Wat staat me te doen?
– C. Alleene, Deinze

Vermoedelijk is het langzaam vernielen van de ander een van de redenen dat mensen liefdesrelaties in stand houden. De partner kan ongestraft vernederen, zeker als die vernederingen worden afgewisseld met periodes van aanhankelijkheid en seksuele opwinding.

Systematische vernedering wordt in andere situaties zelden langdurig geaccepteerd. Wat u aanziet voor een ziekte in uw relatie, is wellicht de kern ervan.

Misschien heeft uw vriendin genoeg van u, maar durft ze het niet uit te maken. Het zou ook kunnen dat het haar seksueel opwindt om u de vernieling in te praten. Nog waarschijnlijker is dat ze stiekem hoopt dat u een grens stelt. Ze praat u de vernieling in omdat ze verlangt naar straf. Hoe bescheiden u ook mag zijn, u moet haar...