Soms denk ik dat ik bij u iets herken: wanneer ik logisch nadenk, voel ik me een pessimist, maar vaak wijkt de ratio en maakt plaats voor een onberedeneerd optimisme. Heb ik gelijk? Vast niet, hè? U vindt niet vaak dat een brievenschrijver zomaar gelijk heeft.
W. Uit Zierikzee

Wat u onberedeneerd optimisme noemt, zou levensdrift kunnen zijn. Wat u pessimisme noemt, is vermoedelijk de constatering dat uw meningen en voorkeuren iets afwijken van de meningen en voorkeuren van uw omgeving. Het onderscheid tussen pessimisme en optimisme is niet zo’n zinvol onderscheid. Er bestaat naïviteit, intellectuele luiheid komt voor, en het onvermogen en de onwil om kritisch na te denken zijn ook wijd verspreid.

Als u zich prettig voelt bij onberedeneerd optimisme, dan raad ik u aan minder logisch na te denken. Bij gelegenheid moet u me vertellen hoe u dat precies doet, logisch nadenken. Naïviteit is een mensenrecht, ik begrijp alleen niet waarom anderen ermee moeten worden lastiggevallen....