Twee decennia geleden trokken wij bij het bellen de deur van de tele­foon­cel stevig achter ons dicht. Heden ten dage mag iedereen meeluisteren. Hebben wij onze privacy opgegeven?
Hans Zegveld te Nijmegen

In vergelijking met andere landen kan de Nederlandse staat gemakkelijk legaal telefoongesprekken van verdachten afluisteren. Veel mensen vinden dat een inbreuk op hun privacy. Van Kundera kunnen we leren dat we ons pas zorgen hoeven te maken als de geheime dienst onze telefoongesprekken openbaar maakt. Ik heb veel te verbergen maar niet voor de Nederlandse staat. En hoewel ik geen groot liefhebber ben van die staat ligt het niet in mijn bedoeling met geweld een einde te maken aan het Koninkrijk der Nederlanden.

Wat verdwenen is, is niet ons gevoel voor privacy maar schaamte. Hoewel het soms moeilijk is om onderscheid te maken tussen behoefte aan privacy en schaamte.

Wij zullen de schaamte nog missen want zonder schaamte geen genot. Ik schaam mij niet in het bijzijn van de...