Mijn dochtertje (8) moest laatst haar eerste spreekbeurt houden op school.
Het kind was zo nerveus dat ze drie dagen nauwelijks in slaap kon komen. Nu weer hetzelfde met de eerste Citotoetsen. En ze lijkt geen uitzondering, haar vriendinnen hebben het allemaal: wat doe ik hieraan?

– Hendrik Schellekens

Ik weet door mijn petekind (6) dat testen tegenwoordig veel eerder worden afgenomen dan toen ik op de lagere school zat, in de jaren zeventig.
Kennelijk moeten kinderen al vroeg worden voorbereid op de prestatiemaatschappij waarin ze terecht zullen komen.
Ik sloot mijn lagere school af met een Citotoets, waarop wij door de onvolprezen meneer Geel grondig waren voorbereid. Dat was het.
Dit steeds jonger testen van leerlingen illustreert het falen van het onderwijssysteem. Men vertrouwt de leraar niet meer. Een kundige onderwijzer zou het niveau van zijn leerlingen moeten kunnen bepalen zonder al die testen.
Wordt er op montessorischolen ook zo veel getest?
U kunt zeggen: ‘Papa en mama...