Wat doet u aanstaande 4 mei om 8 uur?
S. uit B.

Dan ben ik in New York en dan zit ik aan de lunch. Als kind ging ik met mijn ouders naar de gedenkplaats aan de Apollolaan. Niet ver daar vandaan ging ik naar de lagere school. De dagen na 4 mei haalde mijn moeder mij af van school met flessen water achterop haar fiets, waarmee ze de bloemen die op de gedenkplaats waren neergelegd water gaf. Dit ging door tot de vuilnisdienst alle bloemen weghaalde. Wat mij van 4 mei zal bijblijven, is dit water.

Nu meen ik dat 4 en 5 mei beter afgeschaft kunnen worden. Er is een vorm van herdenken die erger is dan vergeten. De kreet ‘nooit meer Auschwitz’ of ‘nooit meer oorlog’ is zo betekenisvol als de slogan ‘giroblauw past bij jou’. Als de doden van de Tweede Wereldoorlog een graf hadden, dan zouden ze zich na het aanhoren van de toespraken op 4 mei in dat graf omdraaien. Wat van de oorlog is overgebleven, zijn metaforen die zonder kennis als retorisch middel voor bijna elk doel...