Vindt u het geoorloofd, met de huidige atmosfeer van het kunstbeleid, als je met hoge nood je bij toeval in de nabijheid van het ‘kunstwerk’ Fountain van Duchamp bevindt, daar dan gebruik van te maken in plaats van jezelf te bevuilen?
Adri T. te Bakkum

Ik begrijp het verband tussen de hoge nood en het huidige kunstbeleid niet. Wel begrijp ik dat u twijfelt aan de waarde van het kunstwerk van Duchamp. U zet het woord ‘kunstwerk’ immers tussen aanhalingstekens. Ik kan me voorstellen dat Duchamp er geen bezwaar tegen zou hebben als u ervoor kiest om zijn kunstwerk te bevuilen in plaats van uzelf. In dit geval betekent vervuilen nog niet vernietigen. Wel wil ik er bij u op aandringen van de nood geen deugd te maken. Bevuilt u s.v.p. geen andere kunstwerken en val ons niet lastig met de theorie dat het kunst is als u kunstwerken bevuilt.

Iedere keer gebeurt het weer: ik ben in het buitenland en mijn nagels gaan sneller groeien. Ik moet ze dan elke dag bij-knippen. Terug in...