Ik schrijf een film en wil een happy end. Het stuit me tegen de borst om dit geloofwaardig te brengen. En toch wil ik het. Want ik wil dat mensen graag naar mijn film gaan, en minder mensen gaan voor hun lol op hun vrije avond naar een droevige film kijken, merk ik om me heen. Wat te doen?
– Jaap Rood, Rotterdam

Het geheim van het happy end is dat je op tijd moet ophouden. Ze krijgen elkaar. Wat daarna gebeurt, daar kunnen we alleen maar naar raden. Mijn favoriete voorbeeld van een geslaagd happy end is The Graduate, van Mike Nichols. Overigens lijkt het een happy end, het is het niet. Kijk maar eens hoe Katherine Ross en Dustin Hoffman in die bus zitten.

Spijbelt u wel eens?
– Teun Bons, Baarn

Vroeger, toen ik op het Vossius Gymnasium in Amsterdam zat, heb ik met enige regelmaat gespijbeld. Het spijbelen groeide uit tot een hobby. Nu weet ik niet goed hoe ik zou kunnen spijbelen. Ik zou een deadline kunnen missen, maar dat ligt niet in mijn aard.

Ik spijbel overigens wel als...