Wat is uw definitie van een aardig mens?

Een aardig mens is iemand die met vaardigheid veinst oog te hebben voor de behoeftes en noden van anderen. Hij begrijpt dat zijn eigenbelang erbij gediend is als hij dat belang niet altijd voorop stelt.

Ik meen dat van Kafka de uitspraak afkomstig is dat je voor de ander moet staan als voor de ingang naar de hel. Het voorbehoud dat uit deze gedachte spreekt, ligt aan ware aardigheid ten grondslag.

Als vrouw wil ik graag van u weten, meneer de mensendokter, hoe je het beste contact legt met een man in een gelegenheid als een café of een restaurant.

Laat ik vooropstellen dat ik zelf niet erg goed ben in het benaderen van vreemden in openbare gelegenheden. Een Tsjechische vriendin vertelde me dat ze mannen oppikte door hun bij een tram- of bushalte een kauwgompje te vragen. Een bushalte is geen café. Verder moeten we onderscheid maken tussen het café en het restaurant. In Nederland eten mannen zelden alleen in restaurants.

Als u eens een...