U reist weer in oorlogsgebied: ziet u wel eens soldaten fictie lezen? Zo ja: wat voor boeken?
F.H. te Schiedam
Ik zie militairen zelden boeken lezen. Ikzelf heb ook nog nooit een boek, of zelfs maar een hoofdstuk, gelezen op een militaire basis. Ik zou niet weten waar je dat moet doen. In de zogenaamde ‘dining facilities’ (de mess) heb ik nooit iemand met een boek gezien. Tassen zijn daar verboden, boeken wellicht ook, wapens zijn toegestaan.

Je kunt naar de Pizza Hut gaan en buiten op een ruwe houten bank aan een ruwe houten tafel een boek gaan lezen, maar dat heb ik op alle bases waar ik ben geweest evenmin iemand zien doen. Zelf heb ik ook allerminst de aandrang om daar te gaan zitten lezen.

Tegen de tijd dat ik in mijn slaapvertrek aankom, om een uur of tien ’s avonds, is daar het licht al uit, met een zaklantaarn vind ik de weg naar mijn slaapzak. Oorlog en lezen gaan slecht samen, zelfs als de oorlog tamelijk ver weg is, want een militaire basis, ook in oorlogsgebied,...