Aan het eind van de middag fiets ik over de brug langs een somber kijkend stel. Ik hoor hem zeggen: ‘Wat wil je nu dat ik zeg?’ Een verlammende vraag. Welk gesouffleerd antwoord kan voor beiden bevredigend zijn, denkt u?
R. Willems

Uw vraag lijkt thuis te horen in een cursus creative writing. Wat heeft hij net te horen gekregen? Dat er een ander is? Dat er een baby op komst is? Dat ze een soa heeft? Zoals u zelf al lijkt te suggereren, zijn er nogal wat omstandigheden waarbij geen bevredigend antwoord mogelijk is voor beide partijen.

U zou zich niet moeten bemoeien met andermans problemen. Maar als u het echt niet kunt laten, raad ik u aan op gezette tijden aan uw vrouw of man te vragen: ‘Wat wil je nu dat ik zeg?’
Misschien zit er iets bruikbaars bij.

Ja, correct: als in ‘slavendrijver’.
Dank voor uw antwoord.
(En gefeliciteerd trouwens, met het voortschrijden der jaren.)
Ik ga akkoord met uw voorstel.
Een treffen kan eventueel plaatsvinden aan boord, als u dat zint.

Rolland,...