Men zegt dat je moet opvallen met een sollicitatiebrief en geen ellenlang verhaal moet schrijven. Onlangs heb ik een sollicitatiebrief geschreven met de tekst: ‘Geef me een baan, burgerlul! Vriendelijke groet, Mevrouw Sloof te Amsterdam.’ Ik voldoe hiermee aan bovengenoemde voorwaarden. Mijn vraag aan u is of u mij kunt adviseren naar welk bedrijf ik deze brief het beste kan sturen.
Mevr. Sloof te Amsterdam

Uw briefje doet mij denken aan mijn situatie aan het eind van de jaren tachtig. Ik genoot een bijstandsuitkering en werkte zwart bij als jongste bediende op de Nederlandse Uitgeverij voor Handelsinformatie en Adresboeken, gevestigd aan de Willemsparkweg 46 te Amsterdam. Op een gegeven moment wilde de ambtenaar van de Sociale Dienst dat ik ging solliciteren. Daar had ik weinig zin in. Gelukkig had uitgeverij Van Oorschot bij monde van Gemma Nefkens mij een briefje geschreven naar aanleiding van mijn eerste in eigen beheer uitgegeven boekje, dat ze bezwaren had tegen vorm en...