Voor al uw vraag­stukken van relatio­nele, levens­beschouwe­lijke of andere aard
 Illustratie: Joost Swarte
Illustratie: Joost Swarte

Is het onbeleefd wanneer 
het personeel vraagt of het 
gesmaakt heeft?

Ongeveer eens per half jaar eet ik in een sterrenrestaurant. De laatste keer heb ik me de hele avond zitten ergeren aan een jongeman die alleen zat aan de tafel naast mij, bier dronk bij zijn eten en voortdurend zeer nadrukkelijk op zijn laptop zat te werken. Mijn hele maaltijd werd erdoor verpest. Toch durfde ik niks te zeggen. Een andere tafel had niet geholpen want het is een kleine zaak.

Wat was precies de bron van uw ergernis? Het feit dat hij alleen at, bier dronk, op zijn laptop werkte, of de combinatie van deze drie feiten?

Mensen mogen uiteraard alleen in restaurants gaan zitten. Sterker nog, ik ben voor de emancipatie van de alleeneter. Die dient niet met een schuin oog door de uitbater van het etablissement te worden aangekeken. En het staat de gast uiteraard vrij bier te drinken, ook...