Voor al uw vraagstukken van relationele, levensbeschouwelijke of andere aard.

Uw vriend schaamt zich voor het kinderzitje. Je kunt zeggen dat hij zijn kinderen ontkent. De moeder van mijn petekind verwijt mij overigens weleens dat ik mijn petekind ontken. Zolang hij het niet doet waar het kind bij is, is er niets aan de hand. Als u uw vriend op feestjes hoort zeggen: ‘Ik heb geen kinderen,’ glimlach naar hem. Als hij op u wijst en zegt: ‘Mijn vriendin? Nee hoor, deze aantrekkelijke dame heb ik nooit eerder gezien,’ blijf glimlachen. In het diepst van zijn gedachten is hij een eenzame cowboy. Gun hem die fantasie.

Mensen staan voor mij op in de tram. Ik heb dat liever niet. Hoe moet ik reageren?

U hoeft niet zo agressief te doen als mijn moeder, toen ze nog van het openbaar vervoer gebruikmaakte. Zij had de gewoonte te zeggen: ‘Hoe oud denkt u wel dat ik ben? Schaamt u zich...