In Amerika schijnen er mensen te zijn die boven zichzelf uitstijgen als het spannend wordt (zogeheten ‘clutch’-mensen). Dit lijkt me een mooie vaardigheid tijdens de crisis. Weet u hoe ze dit doen? – Ger Post

Ik heb nog nooit van ‘clutch-mensen’ gehoord. Wat niet wegneemt dat ze wellicht bestaan. Het zou natuurlijk kunnen dat mensen door stress en spanning boven zichzelf uitstijgen. Wat dat betreft geloof ik dat wij best wat van mensen mogen vragen. Het probleem met psychische ziektes is dat als je een ziekte gaat benoemen meteen veel mensen eraan gaan lijden. Van soldaten die in de Tweede Wereldoorlog vochten, is weinig bekend over het PTSS, vermoedelijk vooral ook omdat toen niemand daarover sprak. Ik denk dat boven jezelf uitstijgen met willen winnen en willen overleven te maken heeft. Stelt u zich voor dat u een soldaat bent en dat u tot de laatste kogel zult vechten.

Hoe staat het met uw plannen om leraar te worden? Ik maak me zorgen om de jeugd. Nu de marktwerking...