Mijn partner houdt vreselijk veel van Zomergasten. Om haar in te palmen heb ik gezegd ook fan te zijn. Inmiddels kijken we drie jaar samen. Ik gruwel van mensen die langdurig over zichzelf oreren en vind er derhalve niets aan. Wat te doen?

Ooit was Zomergasten een programma dat het kijken waard was. Ik denk dan aan de tijd dat Peter van Ingen het nog presenteerde. Van Ingen was een genie. Toen ikzelf Zomergast was, eind jaren negentig, was die tijd voorbij; Wim T. Schip­pers, die mij ondervroeg, is ook een genie, maar geen presentator.

Daarna werd het erger. Zowel presentatoren als gasten leken zich te willen laten voorstaan op hun onwetendheid. Een voorlopig dieptepunt was Henny Vrienten, die zijn uiterste best leek te doen te willen bewijzen dat hij over geen enkele noemenswaardige intellectuele capaciteit beschikt. Iemand als Hans Teeuwen leek het etaleren en uitbaten van de eigen domheid als een superieure provocatie te beschouwen.

De VPRO heeft het programma Wintergasten...