Voor al uw vraagstukken van relationele, levensbeschouwelijke of andere aard

Wat zouden de gevolgen zijn als ik besluit om precies één jaar lang te stoppen met het lezen van fictie? Zou ik meer ruimte in mijn hoofd krijgen voor eigen creativiteit?

Ik vermoed dat de gevolgen minimaal zullen zijn, maar als de vraag luidt of het niet lezen van fictie helpt als u zelf fictie wilt schrijven, dan moet ik u teleurstellen. Mannen op leeftijd houden ervan om te zeggen dat ze geen romans meer lezen, of bijna niet meer, alsof het lezen van romans een dwaling is van de jeugd. Zij lezen nu alleen nog maar non-fictie, fictie laten ze aan hun echtgenotes over, want die worden zoals bekend nooit echt volwassen – ik vrees dat we hier te maken hebben met gecamoufleerde vrouwenhaat. Peter Sloterdijk maakte overigens intellectuelen belachelijk die nog nooit Moby Dick hebben gelezen. Ik heb Moby Dick nog nooit gelezen, dus dat boek heb ik meteen in mijn koffer gestopt.

Kortom, het niet lezen van...