Mijn zus en haar man kunnen geen kinderen krijgen. Ik heb moeite om een maat te vinden in hoe vaak ik daarnaar vraag. Is het juist wenselijk om dit elke keer te doen? Of niet? – Schoonzus

U moet er juist niet elke keer naar vragen. Dat zou kunnen lijken op leedvermaak en bemoeizucht. U moet het onderwerp ook niet krampachtig vermijden, maar er losjes mee omgaan. Een grapje mag best. Natuurlijk moeten we andermans lijden serieus nemen, maar soms kunnen we dat het beste doen door het te relativeren. U kunt eens zeggen: ‘Het bespaart condooms.’ Misschien wil uw zus wel een kind adopteren? Over adoptie kan altijd gepraat worden. Als u het onderwerp al ter sprake wilt brengen, kunt u het beste mededelen: ‘Arnon Grunberg heeft ook geen kinderen.’

Ik erger me aan triviale dingen van mijn man (nagelbijten, geluid bij het flossen etc.) Als ik daar iets over zeg, beledig ik hem erg. Hoe houd ik me in? – Dame uit V.

Een ingewikkelde kwestie. Uw man denkt vermoedelijk niet ten...