Ik ging voor het eerst bij iemand eten, met mijn man, en in zijn woonkamer stond ook zijn bed, dat niet was opgemaakt. Ik voelde me zeer onwelkom, was dit niet onbetamelijk? – Anoniem

Ruimtegebrek is geen onbeleefdheid, dat is een wat snobistische gedachte. Deze man heeft vermoedelijk een te kleine woning. Dat komt voor. Mijn ouders hadden vroeger een opklapbed dat in de woonkamer stond, maar doorgaans werd dat bed wel omhoog geklapt als er gasten kwamen. Het gebeurde wel eens dat mijn vader het weer omlaag klapte als hij genoeg had van het bezoek. Overigens is het licht ironisch in dit verband dat hij de laatste jaren van zijn leven in een ziekenhuisbed naast de eettafel heeft gelegen, want hij was verlamd en hij kon niet meer naar boven; wij woonden inmiddels in een iets groter huis.

Ik zou de in uw ogen onbeleefde gastheer een kaartje sturen met de tekst: ‘Dank voor het heerlijke eten. Wat is er toch gebeurd met je opklapbed?’ Of: ‘Mijn vrouw en ik zijn dol op triootjes,...