U bent opgenomen in de Akademie van Kunsten, las ik in de Volkskrant. Heeft de samenleving werkelijk elites nodig? Elites wekken bij mij hoofdzakelijk weerstand op, vooral als ze tot doel hebben de maatschappij vooruit te helpen. Kunt u mij misschien introduceren? Ik kan heel aardig gitaar spelen en heb schnabbels nodig. – W.E. Zeijlmaker

An sich begrijp ik uw weerstand tegen die Akademie, maar het lijkt mij evident dat een egalitaire samenleving een illusie is. Overal waar mensen zich op wat voor manier dan ook verenigen, ontstaan hiërarchieën. Je hebt een bestuurlijke elite, een economische elite, een sportelite. Er zijn niet heel veel rabbijnen in Nederland, maar ook daar heb je een elite, want je hebt maar enkele opperrabbijnen. Als het om kunst gaat, is het kwaliteitsoordeel omstreden, zoveel weten wij inmiddels. Dat betekent niet dat het kwaliteitsoordeel niet geveld moet worden, hooguit dat in dat kwaliteitsoordeel altijd ook andere overwegingen meespelen en soms zelfs...