Allerliefste, aantrekkelijkste mensendokter,

Na jarenlang mezelf in leven gehouden te hebben met het telefonisch verkopen van de Lotto en naakt model staan voor al dan niet gefrustreerde kunstenaars heb ik onlangs een leuke en serieuze baan gevonden in Israël. Nu wil het toeval dat ik Joods ben. Niet dat ik of mijn familie daar ooit ook maar iets aan gedaan heeft. Laat ik het zo zeggen: mijn Jood zijn stond op stand-by. Maar toen ik onlangs op sollicitatiereis in Israël was, kreeg ik zo een vermoeden dat mijn Joodse identiteit daar wel eens geactiveerd zou kunnen worden. De mensen daar vonden dat ik tot dezelfde groep als zijzelf behoorde. Ik werd gevoerd met de Jiddische keuken en uitgenodigd in hun kibboets. Ik hou van eten en gezelligheid. Maar ik vroeg mij af: zit er niet een addertje onder het gras? Word ik Bewust Joods als ik maar lang genoeg in Israël blijf? En zo ja: is Bewust Joods zijn nou leuk of niet? En wat houdt het eigenlijk in?

Als Bewust Joods zijn niet leuk...