Ik bezoek al jaren een therapeut. De eerste jaren waren de bezoeken eens per week. Langzaam werd de bezoekfrequentie minder en op een gegeven moment werden de afspraken afgestemd op behoefte. De laatste afspraak is nu alweer een half jaar geleden en ik heb nog steeds geen behoefte aan een afspraak. Ik heb mezelf ‘genezen’ verklaard (hoewel mijn vrouw daar soms anders over denkt) en denk ook dat het niet meer van een afspraak komt. Ik heb mijn therapeut als prettig en vakbekwaam ervaren en vraag me nu af of voor deze situatie een bepaalde etiquette van toepassing is. Is het aan mij om een ‘het gaat goed’-mailtje te schrijven of kan ik rustig afwachten tot mijn therapeut iets laat horen? Is fatsoen überhaupt van toepassing voor dit gegeven?- A. te A.

Een lastige situatie. Als puber ben ik korte tijd ‘behandeld’ door een psychiater, de heer Marx. Wij onderhielden een professioneel maar aangenaam contact. Op een gegeven moment ben ik niet op komen dagen voor een afspraak en ik heb de...