Arnon, dierbare praatjesverkoper, Grunberg, in het laatste item van uw rubriek in Vrij Nederland van 7 juni 2014 zeg je het volgende: ‘dat na uw dood de rest van uw lichaam net zo koud’, etc. Daarvoor in de plaats had u beter kunnen zeggen: ‘na uw overlijden’. U bedoelde het sterven, de dood is vermoedelijk een niet-bestaansvorm zonder einde. Als mijn intuïtie mij niet bedriegt. – Coen Stiemer, Doetinchem

De dood is zowel ‘de toestand die intreedt bij het eindigen van het leven’ als ‘het intreden van de toestand’. Misschien moet u gewoon eens in een woordenboek kijken. Het kan ook zijn dat u uw eigen onwetendheid graag uitdraagt. Die gelegenheid wil ik u geven.

Kunt u mij helpen aan tips die me beter bestand maken tegen kritiek? – Hans-Maarten, Naarden-Bussum

Leeft u zich in in de criticus. Waarom levert hij kritiek? Is die kritiek ongevraagd of komt de kritiek voort uit zijn of haar functie? Is diegene wellicht uw opvoeder of uw baas? In dat geval zit...