Ondanks een leeftijd die volwassenheid voorschrijft, koester ik nog steeds enkele kinderlijk onredelijke wensen zoals: dat het alleen ’s nachts zou regenen en overdag de zon zou schijnen, of dat ik, zoals u met uw moeder, nog dagelijks met mijn vader zou kunnen telefoneren (geb.1893). Mogelijk heb ik een te persoonlijke opvatting van uw bereikbaarheid via deze rubriek, toch vraag ik u: hebt u ook dat soort wensen? En: moet ik die van mij onderdrukken of mag ik er jeugdig aan toegeven? – Marie-Cécile Moerdijk, Lommel (B)

Het feit dat u uw wensen onredelijk noemt, geeft al aan dat u afstand hebt genomen van die wensen, op zijn minst dat u beseft dat deze wensen niet realiseerbaar zijn.

Wat het klimaat betreft: u kunt verhuizen naar een regio waar de zon vaker schijnt. Ook kunt u een jonge bewonderaar verzoeken u een paraplu boven het hoofd te houden als het regent.

Mijn vader is ongeveer twintig jaar dood. Ik zou niet weten wat ik tegen hem zou moeten zeggen als ik hem nu aan de...