Mijn dochter is drieëntwintig jaar en heeft een vriend die gisteren beloofde haar ’s nachts om twaalf uur op te halen. Ze moet ’s nachts namelijk tien kilometer langs een vrij donker stuk fietsen. Als ze hem sms’t dat hij haar kan komen halen, sms’t hij terug: ‘Kom maar hierheen. Ik heb bezoek.’ Ik vind dit niet kunnen. Ben ik nu een overbezorgde moeder of is het normaal dat geliefden zo met elkaar omgaan? Overigens dit is niet de eerste keer dat hij het laat afweten.

Voor alle duidelijkheid: waarom moet ze om middernacht naar die vriend? Is haar vriend soms getrouwd en mag zij pas komen als zijn vrouw eindelijk in bed ligt?

Een moeder hoort uiteraard de vriend van haar dochter kritisch te beschouwen en te verwerpen of verliefd op hem te worden; alle andere mogelijkheden getuigen wat mij betreft van laffe kleinburgerlijkheid en het pleit voor u dat u niet in die val bent getrapt. U kunt uw dochter niets verbieden en u kunt uw aanstaande schoonzoon niets opleggen, maar u kunt uw...