Lezen en koken

Hoewel er vaak gedacht wordt dat een kookboek maken een fluitje van een cent is, dat er na een half jaartje schrijven en fotograferen zomaar een boek op de plank staat, is dit een fabeltje. Het kan natuurlijk wel, maar meestal ligt zo’n boek een half jaar later alweer in de ramsj. Er zijn ook auteurs die er vijf jaar mee bezig zijn. Mari Maris schreef niet alleen zo veel jaren aan haar boek, ze verbouwde ondertussen ook nog eens groenten in haar Franse tuin. Die groenten verwerkt ze in haar table d’hôte, of ze verkoopt ze aan liefhebbers uit de buurt.

In Groentebijbel bespreekt Mari Maris alfabetisch 66 groentesoorten. Elke soort wordt ingeleid door twee pagina’s algemene en noodzakelijke kennis: in welk seizoen ze op hun best zijn, waar je op moet letten als je ze koopt en waar ze goed mee gecombineerd kunnen worden. Daarna volgt een aantal pagina’s met recepten – minimaal acht recepten per groentesoort, maar ook wel eens meer dan vijfentwintig.

Het...