17-12-2002
Door Ab van Ieperen

Gérard Depardieu voelt zich alleen thuis in zijn rollen, en heeft buiten de set niet veel vat op zijn leven. Soms stemt hem dat somber. ‘Maar dat is het mooie van acteren: een rol is een geconcentreerd stukje leven, twee of drie uur, dat valt te overzien.’

Gérard Depardieu lijkt veranderd, maar ik kan niet direct benoemen waarom. Later vertelt hij hoeveel hij is afgevallen. Niet het eerste waaraan je denkt boven de uitgebreide lunch in een buurtbistro waar hij iedereen kent. Bij eerdere gesprekken-plus-maaltijd deed hij een ronde langs alle tafels om van de borden te snoepen, nu plukt hij alleen af en toe in mijn salade.

Ik lees vaak: hij doet niet veel meer, maar de afgelopen twee jaar speelde je in drieëntwintig films.

‘Dat heb ik altijd gedaan: twee hoofdrollen per jaar en verder elke kleine rol waarvoor ik tijd kan vinden. Ik wil gráág kleine rollen, jong talent helpen. Als de film van een jonge auteur of met nieuwe acteurs kans maakt op...