Ik was niet op weg naar het feest, ik moest heel ergens anders zijn, maar de kortste weg daarnaar toe liep door het feest, dat nog moest beginnen. Buiten op straat stonden menshoge luidsprekers en die werden alvast uitgeprobeerd. Nou, ze deden het, ik voelde hoe de bastonen in mijn lichaam klommen om in mijn hoofd te exploderen. De dreun blies mij op de fiets door de feeststraat heen, waar het die nacht nog heel leuk zou worden. Nu was er ter voorbereiding al de muur van geluid, die volgens mij heel geschikt is als martelmethode. Ik weet niet precies wat, maar je voelt dat er iets knapt in lijf en leden als je daar aan wordt blootgesteld. Het geluid komt niet meer van buiten tot je, maar nestelt zich in je, zodat jijzelf de klankkast wordt. Duizenden mensen kunnen deze niet geringe beproeving kennelijk lachend doorstaan. Ik weet niet of ik ze daarom moet benijden.

Geluid, hard geluid dat door de stad scheurt is een machtig wapen. Er bestaan motoren – ik weet te weinig van type en...