Waarom schreef u een ander verhaal alvorens uw Öland-kwartet af te maken?

‘Ik had als schrijver een vakantie nodig van Öland. Mijn moeders familie komt van Öland en ik ben er graag, maar ik kon alleen nog maar nadenken over hoe ik het eiland in mijn volgende boek zou beschrijven. Toen ik er tijdens de zomer was, werd alles werk – een vervelend klusje zelfs. Dus begon ik aan Sint Psycho. Op de een of andere manier voelde ik me veel meer verbonden met dat verhaal, het schrijven ging veel makkelijker.’

Net als Öland is Sint Patricia – het psychiatrisch ziekenhuis dat centraal staat in Sint Psycho – een geïsoleerde plek, al staat het midden in een stad. Is die afzondering typerend voor uw verhalen?

‘Het klinkt misschien vreemd, maar deze roman is een beetje autobiografisch. Als beginnend journalist kreeg ik een baan in Uddevalla, aan de westkust van Zweden, maar ik kende daar niemand. De eerste paar maanden was ik heel eenzaam. Dat gevoel van afzondering in een...