Reportage / Waar blijft de financiële hervorming?

Hij kan zijn irritatie niet langer onderdrukken. Boele Staal is het bankenbashen nu echt wel zat. ‘De politiek en andere critici blijven maar mopperen op de banken en de volkswoede voeden,’ zegt de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Banken in zijn glazen kantoor aan de Zuidas, het hart van de Nederlandse financiële wereld. ‘Het ontbreekt ons niet aan begrip voor die woede, maar als ik mijn mailbox open, denk ik af en toe: jonge jonge jonge. Iemand opereert op Twitter onder de valse naam “boel geld”, omdat ik het gezicht van de bonussen ben. Op straat krijg ik dat ook te horen. Maar jongens jongens jongens, je kunt toch ook op een gegeven moment tot de conclusie komen: we moeten samen verder?’

Na het losbarsten van de financiële crisis in 2008 kregen de bankiers de volle laag. Economen, politici en burgers, allemaal waren ze het roerend eens: de oorzaak van de malaise lag bij de hebzuchtige geldhandelaren die jarenlang...