Amsterdam wereldboekenstad

Mooi weer of niet, ik maak elke week wel een paar fietstochtjes en wandelingen door de stad, op jacht naar boeken. Ze zijn voor mij een eerste levensbehoefte, als zuurstof en voedsel. En omdat Amsterdam míj al vele jaren met boeken voedt, kan ik jou gemakkelijk laten zien waarom de stad de enigszins grandioze eretitel Wereldboekenstad glansrijk verdient. Ga maar mee op mijn wandeling.

De eerste voorwaarde om aanspraak te maken op de titel Wereldboekenstad is natuurlijk een overvloed aan boeken. Wandelen we op een avond langs de grachten, kijk dan door de vele helder verlichte vensters waar volgens goed Nederlands gebruik de gordijnen open zijn. Overal zien we volle boekenkasten. Ook in bescheidener woningen in de Pijp en in Oost – in de hele stad kun je vanaf de straat zien hoe gretig veel Amsterdammers boeken verzamelen.

En overal staan respectabele winkels overvol met de laatste uitgaven. Daarbij – begin ik nu al te pochen – bestaat hier een bijzonder...