'Geachte heer M.' en de mythe van het schrijverschap

Jeroen Vullings
De nieuwe Herman Koch begint ouderwets kochi­aans met een stalker, maar later raakt de roman uit balans. Zeker als Mulisch en Nooteboom gaan vechten.

Geachte heer M. lost al op de eerste bladzijden de belofte in van een langverwachte, nieuwe Koch – de schepper van Het diner en Zomerhuis met zwembad. Meteen belanden we in het universum van de dubieuze, spannende ik-verteller. Deze hoofdpersoon is geen beschermende vader die morele grenzen overschrijdt en zelfs doodt. Het morele dilemma geldt nu niet het geweten. Het ongemak schuilt ditmaal in het voyeurisme van de ik-persoon, die later Herman blijkt te heten. Herman stalkt om persoonlijke redenen zijn bovenbuurman, de beroemde schrijver M.

Die M. is een Groszschrifsteller op leeftijd, zijn succes is tanende. Jongeren kennen hem niet meer. Wel heeft hij een piepjonge vriendin en een dochtertje. Hij is grotendeels naar Harry Mulisch gemodelleerd. Niet geheel, want in Kochs roman staat hij voor de oude generatie die teert op oude...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials