Tussen het enorme aanbod aan kookboeken dat het afgelopen jaar verscheen, springt dit boek er meteen uit. Het heeft een mooie zwart linnen kaft met een zakje erop genaaid. In dat zakje een takje gedroogde lavendel en een drietal kaarten.

Op de bovenste ansicht kijken drie gebruinde jongemannen, in korte broek, staand voor een camperbusje, olijk in de lens. Het zijn Sjaak, Jeroen en Olivier, jonge chefs uit Delft die op een dag besloten samen op culinair avontuur te gaan. Camper gekocht, keuken erin gebouwd – inclusief espressoapparaat, barbecue-rookoven en kruidentuin – en vertrekken maar, de neus achterna. Naar Zeeland ging het, via België kriskras door Frankrijk, om uiteindelijk te belanden in Noordwest Spanje.

Gastrovan vormt het verslag van die reis, met stoere verhalen, veel foto’s, fijne pentekeningetjes en ruim honderd no-nonsenserecepten uit de streken die ze doorkruisten. Gegrilde Oosterscheldekreeft met kruidenmayonaise uit Zeeland. Flammeküche uit de Elzas....