Uit het leven

Rob Wurms, op 24 maart op achtenzestigjarige leeftijd overleden, was medeaanklager in het proces tegen John Demjanjuk, beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op 28.900 Nederlandse Joden in het vernietigingskamp Sobibor. Deze week had hij zijn requisitoir zullen houden. De aanklacht is nu voorgelezen door zijn advocaat. Zijn twee halfzusjes, Kaatje en Veronica, werden in Sobibor vergast, ze waren vijftien en dertien jaar. Tien ooms en tantes, neven en nichten zijn er ook vermoord, zijn ouders en een broer hebben Auschwitz niet overleefd. Kaatje, zo hoorde hij kort geleden, had op een dovenschool gezeten. Hij kreeg – eind 2010 – een klassenfoto, de eerste foto die hij van haar zag. Een klasgenote bleek een poëziealbum te hebben waarin Kaatje een versje had geschreven met als laatste woorden: ‘Vergeet-mij-niet’. Volgens Duits recht mocht hij als medeaanklager zijn zusjes in het proces vertegenwoordigen. ‘Ik had mijn twijfels, maar ik begreep dat ik het moest...