23-04-2009
Door Frits van Exter

Een mail van Martin Bril: ‘Ik verheug me op het volgende nummer, en ik ben toch best een beetje trots dat ik voor VN werk. Af en aan toch al een jaar of 20 realiseerde ik me laatst’. Wij hebben het opgezocht: op 14 juli 1990 verscheen op de kinderpagina De Blauw Geruite Kiel de eerste aflevering van het feuilleton over Skiet en Famke: ‘Skiet heeft een probleem. Hij is gelukkig. Niet zomaar, nee akelig.’

Hij was dertig en een ‘rommelig levende figuur (…) die altijd boefjesachtig goochelde en marchandeerde met deadlines’ schreef Joost Zwagerman (Vrij Nederland, 22 november). Maar drank en drugs ten spijt, schreef Bril dus in die dagen ook een feuilleton voor de allerkleinste lezertjes. Hij was tenslotte zelf net vader. Na ‘Skiet’ kwam een rubriek over popmuziek – het ging nogal eens over oude, wat gebutste mannen als Cash en Dylan. En in 2001 verhuisde zijn feuilleton over Evelien van Brakem naar VN.

Evelien is geboren tijdens de verslagen over zijn...