Amerikaanse politiek

Kerst? Doe ons maar Revenge Giving

Freke Vuijst
Revenge Giving! Foto: Polaris Images/Piero Oliosi/HH

Het heet ‘Revenge giving’: met Kerst geen cadeautjes geven, maar geld doneren aan organisaties die de maatregelen van president Trump gaan aanvechten. Correspondent Freke Vuijst maakt haar lijstje.

Het is de Kerst van de zoete wraak voor progressieve Amerikanen. Deze feestdagen niet weer een pashmina-sjaal voor oma, maar 100 dollar voor de burgerrechtenbeweging ACLU om immigranten zonder papieren te beschermen tegen deportatie door de regering-Trump. Het heet revenge- of rage giving.

Het begon kort na de verkiezing met donaties aan Planned Parenthood, de organisatie  die vrouwen in klinieken in het hele land voor een gereduceerd bedrag gezondheidszorg biedt. Planned Parenthood heeft ook abortusklinieken en de organisatie ligt daarom al jarenlang onder vuur van conservatieve Republikeinen. Vrouwen doneerden aan Planned Parenthood in naam van vice-president Mike Pence, een antiabortusactivist, zodat Pence duizenden bedankbriefjes van Planned Parenthood zou ontvangen.

Een...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials