Ciao fratello,

Ik kocht op de markt een bloemkool die romanesco wordt genoemd. Zegt jou dat iets, of is het gewoon een Hollandse vinding waaraan een fraaie Italiaansige naam is gegeven? De romanesco is helder lichtgroen, en de roosjes zijn niet rond maar puntig, als kleine torentjes. De groente ziet er, hoe modern ook, gek genoeg een beetje prehistorisch uit. Je kunt je er een vallei van voorstellen, waarin dinosaurussen grazen. Hij hoeft minder lang te koken dan gewone bloemkool en de smaak is iets minder pregnant.

Ik wilde hem gebruiken voor een gerecht waarmee ik lang geleden succes boekte. Maar ik kon het recept nergens meer vinden. Misschien stond het gewoon een keer in een krant en heb ik het niet zorgvuldig bewaard. Het was in elk geval Italiaans, dus ik hoop dat jij me verder kunt helpen. Het ging om een pasta met dus zo’n gekke bloemkool, die volgens mij helemaal fijngemaakt moest worden. En wat ik ook bijna zeker weet, is dat er pangritata overheen ging. Maar wat dat nou...