Ciao fratello,

Zoals je weet ben ik van de strenge seizoenenschool. Geen asperges in september, geen spruitjes in het voorjaar en nooit aardbeien in december. In de winter eten we kolen, bonen en wortels en in het voorjaar raapstelen, radijsjes en rabarber. Maar voordat ik een soort drs. P.-lied aanhef (knolraap en lof, schorseneren en prei) zal ik je vertellen dat het niet eenvoudig is om de lijn altijd recht te trekken. Zelfs niet als je bij twijfel de groente- en fruitkalender raadpleegt op www.tipsomtebesparen.nl.

Neem nu aardbeien. Ik zag ze mooi rood op de markt liggen en dacht: ha, het is mei, het mag weer. Aan de andere kant kon ik me niet voorstellen dat ze al lekker zouden zijn, want het is hier de laatste weken alleen maar ijzig koud geweest. Tegen beter weten in vroeg ik aan de groentevrouw: ‘En? Smaken ze al een beetje?’ ‘O, ze zijn heerlijk,’ was uiteraard haar antwoord. Ik kocht een bakje en maakte er een toetje van, licht gezoet met honing en met een flinke dot...