Carissima sorellina mia,

Omdat mijn gedachten hier in Italië bijna altijd automatisch richting de koekenpan afdwalen, dacht ik, toen ik jouw mail las: Cefalú, daar kun je vast heerlijke harders eten. Voor de zekerheid zocht ik het even op en de naam van de stad stamt van het Griekse kefaloidion, wat ‘hoofd’ betekent. Dat slaat dus op die hoge rots die jou vanaf het vasteland in de gaten houdt als je uit zee terugzwemt. Geen enkele link met cefalo, de harder.

Deze bijzonder lekkere vis (mugil curema) wordt hier heel veel gegeten. Hij leeft vlak onder de kust en het is niet ongebruikelijk dat je een school voorbij ziet zwemmen. Ze grazen de algen van de rotsen, zijn erg schuw en laten zich moeilijk vangen. Toch worden ze op de markt bij bosjes verkocht voor een lage prijs (rond vijf euro per kilo). Dat zijn dan vissen die gekweekt zijn of met een net gevangen.

Er is nogal wat discussie over of je gekweekte of gevangen vis moet eten. Als-ie gekweekt is, weet je maar nooit wat hij...