Ciao Francesco,

Op een buurtfeest kwam ik aan een levendige tafel terecht met vrouwen die moestuinnieuws uitwisselden. Een van hen vroeg om een recept voor aubergine. Ze had voor het eerst aubergines gekweekt en zei: ‘Ik weet alleen wokken.’

Ik beloofde het ultieme auberginegerecht melanzana alla parmigiana voor haar op te schrijven. Op zoek naar dat recept kwam ik ook pasta alla Norma tegen; nog zo’n verschrikkelijk lekker gerecht met aubergine, tomaten en basilicum. En ook ‘aubergines met kalfsgehakt gevuld’, wat me deed denken aan een fijne uitgebreide Turkse maaltijd.

Nieuw voor mij was ‘auberginerolletjes met munt en ham’. Ik geef je het recept (uit het Italiaanse slow food-kookboek), want ik heb het meteen gemaakt en het is erg lekker en eenvoudig. Ik las dat het aubergineseizoen loopt van juni tot oktober, dus we kunnen nog even voort.

Inmiddels heb ik het recept ook bij de buurvrouw gebracht en voor jou een foto gemaakt van echte Hollandse aubergines. Ze zijn dunner dan je...