Ciao Francesco,

Het lekkerste dat ik afgelopen zomer in een Italiaans restaurant heb gegeten, was een voorgerecht. Het bestond uit maar drie ingrediënten: inktvis, venkel en sinaasappel. Makkelijk thuis na te maken, denk je. Maar die simpelheid is verraderlijk. Het raffinement van de combinatie komt alleen tot zijn recht als alle producten top zijn. En dat kan in Nederland een probleem zijn. Neem even precies hetzelfde gerecht in gedachten, bereid met Hollandse waar uit de supermarkt om de hoek. Dan is de kans groot dat de sinaasappel droog is en niet zoet, de venkel draderig en waterig van smaak, en de inktvis rubberachtig. Als je genoeg tijd en geld hebt, kun je hier ook echt wel de fijnste producten vinden, maar het onuitstaanbare is nu juist dat je er in Italië nog geen twee straten voor hoeft om te lopen. Of romantiseer ik, en kom jij ook wel eens thuis met teleurstellende snijbonen?

Overigens, die geweldige Italiaanse tomaten waar je laatst over schreef, zouden dit jaar wel...