Ciao fratello!

O, wat zien mijn rozenbottels er mooi uit. Om op te eten! Maar kan dat wel? Het zijn van die gemeenterozen, rosa rugosa, die je vaak in plantsoenen ziet: Japanse rimpelroos. De bottels zijn groter en ronder dan die op het etiket van een potje rozenbotteljam (rosa alpina). Maar waarom zouden ze minder zijn? Gisteren plukte ik er een paar, sneed ze open en prutste het zaad eruit. Er zitten bijna zoveel zaadjes in als in een granaatappel, alleen niet eetbaar. Geen doen. Daarna heb ik een lading bottels in hun geheel gekookt en door een zeef gedraaid. Eerst leek het op soep van cherrytomaatjes, maar wat uiteindelijk door de zeef gedrukt werd, had toch een jam-achtige substantie. Even laten koken met suiker en citroen erbij, en toen laten afkoelen. Daarna heb ik mezelf getrakteerd op een beschuitje rozenbotteljam en voelde me net zo trots als die keer dat jij en ik vroeger thuis bramenjam mochten maken. Mijn Japanse botteljam kon iets rinser, dus volgende keer doe ik er...