Ciao fratello,

Heb je wel eens gehoord van een rookoventje voor binnen? Het is een soort braadslee met een rooster en een schuifdeksel, en je gebruikt ‘m op het gasfornuis. Ik at bij iemand en die ging er eendenborst in klaarmaken. Ik stond er met mijn neus bovenop en er is helemaal niks aan. Je strooit een eetlepel fijne houtsnippers (koop je in een kookwinkel) op de bodem van de bak, rooster erop, daarop het vlees, gas aan en zodra het hout begint te roken, schuif je de deksel dicht. Twintig minuten later heb je mals vlees met een wat je noemt exquise rooksmaak. Ik heb meteen ook zo’n oventje aangeschaft. Voor mijn eerste rookmaaltijd ging ik naar de visboer. Ik vroeg hem welke vis ik het beste kon nemen. Hij keek mij meewarig aan: ‘Dat is heel anders dan dat wij roken, hè? Bij ons gaart de vis door de rook. Bij jou wordt de vis gaar door de hitte van het gas. Maar goed, als je het toch zo wilt doen, zou ik zalmforel nemen.’ Ik ben blij dat ik me niet heb laten ontmoedigen, want...